Welcome to The Dashing Devil'sONTSTAAN EN OORSPRONG VAN HET RAS

De eerste Westies waren gebruikshonden in het ruwe rotsachtige gebied van de Schotse Hooglanden. De Kleine Westie kon het wild overal volgen, dwars door heggen,onder en tussen rotsblokken door. Een bruikbare hond moest intelligent zijn, moedig en snel kunnen reageren.

De Westie was de hond van ruwe jagers. Hij moest bestand zijn tegen het zoute water en de ijzig koude winters van de Atlantische kust. Thuis moest hij zich op zijn gemak kunnen voelen bij het brandende haardvuur in zijn meesters huis. Hij moest een vriend zijn voor de eigen mensen en waarschuwen tegen indringers.

De Westie is familie van de Cairn Terriėr en van de schotse Terriėr. Alle drie behoren tot de laagbenige Terriėrs en zijn ontstaan uit de zelfde voorouders in Schotland.

In het begin werden alle lichtgekleurde pups uit een nest gedood. Men dacht dat ze te zwak waren en ongeschikt voor het werk. Kolonel Edward Donald Malcolm, de tweede zoon uit een voornaam Schots geslacht, kwam op het idee om de witte hondjes voor de jacht te gaan gebruiken. Deze waren veel beter zichtbaar en goed te onderscheiden van het wild. Ook bleken ze even sterk te zijn.

Kolonel Malcolm ontwikkelde een eigen fokprogramma en het lukte hem het ras erkend te krijgen. in 1907 werd het ras officieel opgenomen in het stamboek van de Engelse Kennel Club.De Westie

De Westie is groot genoeg om een echte hond te zijn en klein genoeg om probleemloos mee in de auto te kunnen of gezellig bij je in de stoel te kunnen zitten.

De Westie wil altijd graag naar buiten, bij goed en bij slecht weer, maar hij kan ook heel goed op een kleine flat worden gehouden, als hij vaak mee uit wordt genomen. Het dagelijkse onderhoud is gemakkelijk, met een goede borstel en kam is het maar even werk. Hij verspreid niet de typische 'hondenlucht'. Hij ziet er uit als een speelgoed hondje, maar vergis u niet, hij is zeer levendig. Hij merkt alles op in zijn omgeving, niets ontgaat hem. Volwassen Westies zijn nog net zo speels als pups. Hij is lief en eerlijk, maar niet altijd gehoorzaam. Mensen die verwachten dat hun hond rustig aan hun voeten blijft liggen moeten geen Westie nemen.

De Westie heeft een groot gevoel van eigenwaarde. Dit is een van zijn aantrekkelijke eigenschappen. Hij houdt van spelen en plezier maken. Door zijn stevige body is hij een ideale speelmakker voor kinderen

Vrouwen vinden hem aardig omdat hij er leuk uitziet, omdat hij charmant is, gemakkelijk in onderhoud, geen hondenlucht heeft en bijna niet verhaart.

Mannen waarderen hem bovendien om zijn spirit en zijn uithoudingsvermogen

De Westie is geen eenmanshond. Zijn liefde en vriendschap zijn voor de hele familie

De Westie is intelligent en leert snel.

Als je een Westie bezit, heb je geen grote hond nodig: de Westie denkt dat hij er een is.

Het jacht instinct van zijn voorouders zit de Westie nog steeds in het bloed. Tot op de dag van vandaag vindt hij het nodig te blaffen als hij een 'prooi' ziet. Dat kan de kat van de buren zijn,een vogel, een eekhoorn en zelfs een grote steen. Wilt u hem in het bos of de duinen eens even los laten lopen, kijk dan uit voor konijnenholletjes, hij ruikt de konijntjes en duikt er zo in.

Sommige hondenkenners vinden dat de Westie alle goede eigenschappen van de terriėrs heeft en geen slechte. Het is natuurlijk wel zo, dat de individuele hond net zo verschilt van zijn rasgenoten als de individuele mens van zijn buurman. Het karakter van de hond word bepaalt door de som van zijn erfelijke eigenschappen. Deze kunnen op ontelbare manieren gerangschikt zijn. Bovendien is hij het product van zijn omgeving. De eerste drie maanden van zijn leven zijn voor een jong hondje net zo belangrijk voor zijn ontwikkeling als de eerste drie jaar dat zijn voor de ontwikkeling van een mensenkind. Word hij in deze periode opgevoed te midden van volwassenen en kinderen, dan wordt hij een aangepast lid van het gezin. Mist hij dit contact en groeit hij op in een afgesloten kennel, dan haalt hij dat nooit meer in. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor Westies, maar voor alle Honden.

Rassen Standaard

Grootte

De West Highland White Terriėr is ongeveer 28m cm hoog en weegt om en nabij de 7,5 kg

Vacht

De Westie heeft een dubbele vacht: de bovenvacht is ruw en hard, zonder krullen, terwijl de ondervacht zacht en kort is. Deze honden zijn altijd wit met donkere ogen en donker gepigmenteerde voetzolen, nagels, lippen en neus.

Verzorging

Het aanschaffen en/of houden van een hond betekent investeren in je hond en in tijd, want een hond vraagt een goede verzorging. Verzorging bestrijkt een scala van zaken. Bij onze kenningsmakingsgesprekken hebben wij met u uitvoerig over de verzorging gesproken en deze gedemonstreerd. Aan een paar zullen we hier enige aandacht besteden, maar op andere sites (zie de links pagina), via rasvereinigingen en uit boeken is veel meer informatie te halen. VACHTVERZORGING Onze pupjes staan vanaf de vierde week dagelijks even op tafel voor een borstelbeurt. Niet dat dat op die leeftijd echt nodig is, maar voor de gewenning. Op die manier raken de pups vanaf het moment dat ze een beetje op hun pootjes kunnen staan vertrouwd met de handelingen die ze de rest van hun leventje regelmatig moeten ondergaan: de trimbeurten, het bezoek aan de dierenarts of eventuele deelname aan tentoonstellingen. Zet uw pup daarom ook iedere dag even op tafel en geef hem de vachtverzorging, kijk in zijn oortjes, naar zijn oogjes, naar zijn gebit, naar zijn voetjes, enz. Hiermee heeft u later veel voordeel want “hij weet niet beter en vindt het heel gewoon”. Als u uw pup op een leeftijd van 8 tot 10 weken komt ophalen, bezit hij nog zijn puppyvacht. Als de pup ongeveer 4 maanden is (afhankelijk van zijn vachtstructuur), moet hij voor het eerst getrimd worden. Als de puppyvacht eraf is, moet hij na zes weken nog een keer “nagewold” worden. Gaat u in de toekomst met uw Westie naar een (andere) trimsalon, informeer dan eerst of men daar op de hoogte is van het trimschema van de West Highland White Terriėr en vraag desnoods of u mag kijken. Het is van het allergrootste belang dat uw Westie geplukt wordt. Er moet zo min mogelijk een schaaraan te pas komen. De Westie moet ongeveer 3 ą 4 keer per jaar getrimd worden. Dit is afhankelijk van zijn vachtstructuur en het jaargetijde. In de zomer groeit de vacht meestal wat sneller

Aard

Levendig, speels onverschrokken, waaks en alert, vrolijk, trouw aan de baas, extravert, slim en vindingrijk, maar ook eigenwijs, volhardend en zelfstandig. De Westie barst over het algemeen van zelf vertrouwen en is niet snel onder de indruk.

Opvoeding

Het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief zijn alles maar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. Westies zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat , maar blijf altijd consequent en laat u niet vermurwen.

Sociale Aanleg

De Westie kan over het algemeen goed opschieten met soortgenoten en zijn prima speelkameraadjes voor kinderen. Sommige exemplaren zijn dominant ten opzichte van andere honden, maar een en ander is sterk afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd wordt.

Beweging

Balspelletjes, stoeien en ravotten, deze hond is er dol op. Ze hebben veel beweging nodig, ontzeg ze die dan ook niet. Ze graven graag en sommige honden willen nog wel eens aan de wandel gaan. Zorg ervoor dat uw tuin goed omheind is.

Back to Top


Webmaster: By Shirley van der Veen

Dashing Devil Westie's © COPYRIGHT Niets uit deze webpagina mag zonder toestemming overgenomen worden